fbpx
  • Home
  • Marketing in crisistijd. Opportunistisch of redding van het bedrijf?
Samen een project starten?
  • Is reclame maken nog wel moreel verantwoord?

    Online marketing is voor onze klanten al jarenlang een vast onderdeel van de verkoopstrategie. Campagnes gericht op zowel bedrijven als particulieren stimuleren de verkoop, naamsbekendheid en het potentieel van de organisatie. Eind februari begonnen dan ook de eerste vragen binnen te stromen of het wel moreel verantwoord was om reclame te blijven maken voor producten en diensten. Het land zou immers grotendeels plat komen te liggen, en merken willen natuurlijk geen gezichtsverlies lijden door (onterecht) het label opportunist opgeplakt te krijgen. In dit artikel gaan we in op het advies wat we een half jaar geleden aan onze klanten gaven, hoe dit heeft uitgepakt en wat ons advies zou zijn wanneer een tweede lockdown voorkomt.

  • Ons advies: zie crisis als kans

    Ons advies varieert logischerwijs van klant tot klant, in dit artikel richt ik mij primair op de consumentenverkoop en laat ik de B2B en zakelijke dienstverleners even buiten beschouwing.

    Webelephant is gestart net voor het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. Destijds zagen we dat de advertentiebudgetten gemiddeld met zo’n 20% daalden voor traditionele media (tv, radio, drukwerk) en met ‘slechts’ 2% voor de online kanalen. De standaard reactie in dergelijke tijden zijn om alle kosten opnieuw te evalueren en te bekijken waarop bespaard kan worden. Advertentiekosten worden vaak snel in de kolom als overbodig beschouwd, en een eenvoudige manier om snel uitgaven te beperken.

     

    Wij zijn van mening dat het voor veel ondernemers juist een voordeel is om het tegenovergestelde te doen om de volgende redenen;

    1) Concurrenten zijn gestopt met adverteren of hebben de budgetten verlaagd. Hierdoor hoeven minder kosten gemaakt te worden voor hetzelfde of een verbeterd resultaat. Uitkomst: betere kosten-omzet verhouding.

    2) Naamsbekendheid / branding. Door de crisis is er een compleet nieuwe groep online kopers bij gekomen. Naamsbekendheid speelt een grote rol bij online aankopen. Nu onder de aandacht komen bij een nieuw publiek en onder de aandacht blijven bij de bestaande kopers zorgen voor een impuls op zowel de korte- als lange termijn.

    3) Consumentenvertrouwen. Online verkoop is gebaat bij een goede omgeving en vertrouwelijke uitstraling. Webwinkels met een keurmerk doen het om deze reden ook over het algemeen beter. Door bestaande campagnes te laten lopen en zichtbaar te blijven, maakt dit een vertrouwelijke en stabiele indruk.

  • Positieve resultaten

    Ondernemers die de crisis als kans hebben gezien, en door zijn gegaan met adverteren hebben hier op verschillende manieren de vruchten van geplukt. Dit blijkt niet alleen uit onze eigen cijfers, maar werd later ook bevestigd uit onderzoek door SEMrush.

    Door onze persoonlijke insteek, hebben we ervoor kunnen zorgen dat alle ondernemers die hun marketingactiviteiten hebben doorgezet hierin een stijging hebben doorgemaakt. Door maandelijks campagnes te evalueren en aan te sturen, hebben we gezamenlijk de juiste conclusies kunnen trekken en fantastische resultaten kunnen bereiken. Lagere (marketing)kosten, meer naamsbekendheid en nieuwe online klanten zijn slechts een aantal voorbeelden van wat er is veranderd.

    Ook wij zelf zijn op een nieuwe manier gaan kijken naar online marketing, en het koopgedrag van de consument is door het -al dan niet tijdelijk-  sluiten van winkels chronisch veranderd. Dit is een trend die zich de komende tijd zal blijven ontwikkelen, en hoe we hiermee om moeten gaan is voor ons een blijvend leerproces.

  • Online marketing in de toekomst

    Laten we duidelijk zijn; Webelephant beschikt ook niet over een glazen bol. De e-commerce branche is een markt die dagelijks aan veranderingen onderhevig is. Wat wij gisteren leerden kan overmorgen verouderd zijn. Daarom is het onze taak om altijd op de hoogte te zijn van actuele trends en weten hoe hiermee om te gaan.

    We kunnen aan de hand van data echter wel steeds betere prognoses maken, trends herkennen en hierop inspelen. We weten nu bijvoorbeeld al dat de meestgebruikte browser (Chrome) ergens in het komende jaar alle cookies gaat weigeren van derden. Voorbereidingen op cookieloos adverteren zijn dan ook in volle gang.

    De economische gevolgen van Covid-19 zijn nog lang niet allemaal zichtbaar. Daarom is het juist nu van belang om na te denken over jouw online strategie, niet alleen voor de rest van dit jaar, maar ook voor het volgende. Wil je dat iemand hierin met je meedenkt en een passend advies geeft dat bij jouw onderneming past? Neem dan contact met ons op, wij denken namelijk graag met jou mee om je doelstellingen te bereiken!

    Vrijblijvend advies