Google Shopping

Google Shopping bij Webelephant

Producten in je webshop wil je in Google Shopping terecht laten komen. Zoeken consumenten in de zoekmachine naar producten die jij onder meer aanbiedt, dan krijg je het beste resultaat door ze in de Google Shopping resultaten te krijgen. Daarvoor starten we een Google Shopping campagne. Maar wat houdt dit in? Een kort artikel over dit onderdeel van adverteren op Google.

Een Google Shopping campagne

Google Shopping is het gedeelte van adverteren op Google waarin advertenties van producten staan weergegeven met afbeelding en andere productinformaties producttitel, prijs en aanbieder (afbeelding 1). Het zoekresultaat heeft iets weg van een prijsvergelijker waarbij het aanbod van verschillende webshops op een visuele manier wordt gepresenteerd.

Afbeelding 1: voorbeeld Google Shopping (naast de pijl)

Google Shopping haalt al die getoonde informatie uit jouw website. Dat gebeurt niet zomaar; hiervoor maken we een speciaal bestandje, vaak een xml-bestand, met daarin informatie over een bepaald artikel dat jij aanbiedt. Dit bestandje wordt de product-feed genoemd (zie afbeelding 2). Hierin staat alle productinformatie, zoals:

  • Titel
  • Prijs
  • Url van producten
  • Url van afbeeldingen
  • Materiaal
  • Etc.

In de afbeelding hieronder staat een voorbeeld van zo’n product-feed.

Afbeelding 2: voorbeeld XML bestand/productfeed

Het bestandje sturen wij op naar het Google Merchant Center. Dit programma is een soort tussenstation voor de webshop en Google Shopping. Hierin kan je een product-feed inladen voor Google Shopping en aanpassen als dat nodig is. De feed wordt één keer per dag ververst door de webshop en verwerkt door het Merchant Center. Hierdoor verschijnt altijd het actuele aanbod in de resultaten van Google Shopping. Alle producten worden hier (automatisch) gekeurd door Google op volledigheid en het bevatten van correcte informatie. Als er iets niet in orde is, dan geeft Google foutmeldingen en waarschuwingen zodat de online marketeer het bestand kan aanpassen en uiteindelijk goed in Google Shopping kan zetten.

Een complete campagne voor Google Shopping

Bovenstaande informatie is eigenlijk de basis van het adverteren op Google met een Google Shopping campagne. Een complete campagne maken, daar komt nog veel meer bij kijken. Maatwerk is hierin het sleutelwoord: een campagne voor Google Shopping moet wel passen bij uw online activiteiten. Een professionele Google Shopping campagne opzetten en een optimaal resultaat halen uit adverteren op Google? Neem contact met ons op via 076 886 73 77 / info@webelephant.nl. Of kom langs en we bespreken samen met jou alle mogelijkheden: Webelephant is gevestigd aan Mauritssingel 8 in Breda.

Want to know more?