De OTAP Werkwijze
Wellicht heb je een developer het ooit wel horen zeggen: OTAP. OTAP is een echt begrip in developers wereld, maar wat is het nou eigenlijk? Hoe werkt het? Hoe zet je het op? In deze blog leren we je wat meer over de unieke methode en hoe webdevelopers het gebruiken. Lees snel verder!
Wat is OTAP?
De afkorting OTAP staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. De OTAP geeft richtlijnen voor webdevelopers om te weten in welke fase de ontwikkeling van een bepaald stuk software zit. De nadruk ligt op het controleren van de test voor een goede werking van de software, het goed functioneren van de koppelingen en interfaces en het correct verweken van de aangeboden data. De OTAP zorgt ervoor dat alles efficiënt en overzichtelijk wordt released, zodat alles in stukjes kan worden geïmplementeerd. Maar hoe zien de stappen van OTAP er dan uit?
Fase 1: Ontwikkelen
Het eerste deel is dat er in een speciale ontwikkelomgeving iets wordt ontwikkeld. Het ontwikkelen kan worden gedaan door één of meerdere personen die werken aan een gezamenlijke versie. In deze fase worden de verschillende versies geregistreerd.
Fase 2: Testen
Het gemaakte stuk code in de ontwikkelomgeving wordt overgezet naar een testomgeving. Hierdoor wordt de code technisch en functioneel getest. Wanneer dit wordt getest ligt aan wat de developers fijn vinden, of dit overdag of ’s nachts is. Wanneer de release verder wordt doorgezet kan deze worden getest bij alle betrokken partijen.
Fase 3: Acceptatie
Nadat alles goed getest is en goedgekeurd kan de code of ook wel applicatie worden geïnstalleerd in de acceptatie omgeving. Dit alles wordt opgenomen en opgeschreven in een draaiboek. De acceptatie omgeving is hetzelfde als de productieomgeving en hierdoor kan er worden gekeken of alles werkt.
Fase 4: Productie
Nadat de applicatie is geaccepteerd kan de applicatie worden geïmplementeerd binnen de productieomgeving.
Hoe implementeer je OTAP?
De OTAP-omgeving draait vaak op een externe server zoals Microsoft of Azure Devops. Maar dat hoeft niet, je kan er ook voor kiezen om het zelf te hosten. Er zijn veel mogelijkheden, maar uiteindelijk komt er op neer dat je ‘builds’ configureert die een gedeelde of je hele codebase kunnen deployen naar een omgeving. Een simpele build kan bestaat uit 3 stappen: de code ophalen uit de version-control system, in de volgende stap kan je wellicht omgeving specifieke fixes toepassen in je eigen code of kan je een script uitvoeren om je code te zippen.
Dus OTAP?
OTAP staat dus voor het ontwikkelen, testen, acceptatie en productie. De OTAP-omgeving draait vaak op een externe server en daar bouw je in de verschillende stappen. Het kan ook zijn dat je op een eigen plek host om te bouwen en te ontwikkelen. OTAP is een methode die veel wordt gebruikt, ook bij de grote bedrijven en dat is niet voor niets. Wij van WebElephant zijn fan van OTAP, ben jij dat ook? Probeer het uit en kijk of het voor jou werkt.
Bel
direct naar:Contact