fbpx
 • Home
 • De beginnerstips voor Google Looker Studio
Samen een project starten?
 • De beginnerstips voor Google Looker Studio (voorheen Google Data Studio)

  Google Looker Studio is een tool van Google om gemakkelijk rapportages te maken. De tool is gratis en je verbindt gemakkelijk andere belangrijk Google kanalen aan je rapportage zoals Google Search Console, Google Ads en Google Analytics. Als je Google Looker Studio eenmaal onder de knie hebt kan je het gemakkelijk gebruiken, maar aan het begin kan het nog best ingewikkeld zijn. We geven je graag tips mee over waar je moet beginnen met Google Looker Studio, waar je op moet letten en wat de do’s en don’t zijn. 

  Het begin 

  Google Looker Studio kan aan het begin best overweldigend zijn en dat snappen wij. Er zijn megaveel opties, instellingen die je nog niet kent en geen idee waar je moet beginnen. Geen zorgen, je leert snel hoe het werkt en oefening baart kunst. Om gemakkelijk meer te leren over wat Google Looker Studio is en hoe het werkt, biedt Google duidelijke uitleg via video en tekst. Bekijk de basis hier en leer meer over wat je kan met Google Looker Studio. 

  Tip 1: voor wie is de rapportage?

  Misschien ligt het wel erg voor de hand, maar het is belangrijk om na te denken voor wie je de Google Looker Studio inricht. Wellicht is de Looker Studio voor jezelf, een e-commerce manager of een net startende online ondernemer. Afhankelijk van voor wie je de Looker Studio maakt kan je beslissen wat voor informatie er in de Looker Studio staat. Moet er veel informatie instaan? Of juist alleen de belangrijkste doelen? 

  Tip 2: Doelen

  Onze tweede tip is dat je goed moet nadenken over welke doelen je hebt in je Google Looker Studio. Een klant kan als doel hebben leads maar een klant kan ook als doel hebben conversie. Ga daarom in gesprek met elkaar en ontdek wat de doelen zijn. Deze doelen kan je opnemen in je Google Looker Studio. Daarbij kan je ook kanalen laten zien in je Google Looker Studio die hierbij passen en welke cijfers moeten worden laten zien. 

  Tip 3: Wat wil je weten? 

  Nu je weet welk doel je hebt en voor die de rapportage is, is het vervolgens van belang dat je de juiste informatie in de Google Looker Studio zet. Je wil informatie die de doelen ondersteunt en inzicht geeft. Onnodige informatie en cijfers zijn dus dan niet relevant. Denk na over relevante KPI’s of andere belangrijke benchmarks. Wellicht heeft de persoon voor wie je de Google Looker Studio maakt wel specifieke wensen en behoeftes die hij of zij wil terug zien in de Google Looker Studio. 

  Tip 4: Simpel en duidelijk 

  Wellicht is het overbodig om te zeggen, maar zorg dat je Google Looker Studio simpel en duidelijk is. Als je alle mogelijke data die hebt in de Google Looker Studio zet kan het onduidelijk worden en onoverzichtelijk. Wij geloven dan ook in het motto less is more, laat alleen zien wat nuttig is. Te veel cijfers maken bovendien dingen verwarrend. 

  Tip 5: Maak het jezelf makkelijk 

  De vijfde tip draait om het feit dat je het wiel zelf niet nog een keer hoeft uit te vinden. Google heeft al verschillende templates voor Google Looker Studio. Ga daarom aan de slag met een bestaande template. Dit scheelt veel tijd en zo kan je goed zijn hoe een Google Looker Studio eruit komt te zien. 

  Tip 6: Kopieer er op los

  De Google Looker Studio templates geven al verschillende tabellen en grafieken. Door deze te kopiëren kan je makkelijk verschillende data er in zetten of heen en weer schuiven. Door hiermee te experimenteren zul je verschillende interessante data zien die wellicht interessant is voor jouw Google Data rapportage. Via de dimensie optie kan je verschillende dingen zichtbaar maken. 

  Tip 7: Deel je Looker Studio 

  De Looker Studio geeft je de ruimte om gemakkelijk je rapportage te delen met andere. Het kan ook erg goed dienen als naslag werk. Je kan mensen toevoegen aan de rapportage of de rapportage delen met een link. De rapportage is daarnaast ook nog eens klikbaar waardoor de kijker gemakkelijk door de hele studio kan browsen zonder aanpassingen te maken. 

  Aan de slag met Google Looker Studio 

  We hopen je met deze tips wat meer inzicht te geven in de Google Looker Studio en wat deze vorm van rapporteren voor jou kan betekenen. De Google Looker Studio zal aankomende jaren verder blijven ontwikkelen en inzichten blijven geven aan de gebruiker. Experimenteer met de Google Looker Studio en maak je cijfers inzichtelijk. 

 • Contact