Broken links: zo ga je ermee om
Wat zijn broken links en hoe ga je ermee om?
Heel simpel gezegd zijn broken links koppelingen naar webpagina’s die niet werken. Wanneer je terecht komt op een 404 pagina heb je te maken met een gebroken koppeling. Je komt hierop terecht door op een link te klikken waarvan de pagina niet (meer) bestaat. Je komt vervolgens op een pagina die een 404 melding geeft, en je hebt dan dus op een broken link geklikt.
Er zijn een aantal redenen hoe een broken link tot stand komt:
De koppelingen zijn van belang voor de SEO score van jouw website. Het is ook van belang dat je daarom regelmatig zoekt naar broken links in je website.
Gebroken links hebben invloed op je SEO score. Als je pagina een link doorstuurt naar een 404 pagina, dan ziet Google dit als ‘slecht’. Want waarom beveel je een pagina aan die niet meer werkt? Dit wordt afgestraft en dit ga je merken in je SEO posities. Door middel van tools kun je jouw website checken op broken links, en ze vervolgens aanpassen of verwijderen.
Nu je weet hoe je broken links kunt checken, is het ook belangrijk om te weten hoe je ze oplost. Je spoort het linkje op in je backend en past het simpwel weg aan naar een werkende link. Je kunt er ook voor kiezen om het linkje te verwijderen. Het voorkómen van broken links is handiger. Dit kun je doen door altijd 301 redirects in te stellen als je een url wijzigt. Sowieso: wijzig NOOIT urls zonder hier goed over na te denken. Een simpele versleping van een categorie naar een ander deel in de categorieboom, kan er al voor zorgen dat alle waarde op je pagina weg is. Wanneer je een redirect instelt, van de oude pagina naar de nieuwe pagina, zal je waarde worden omgezet naar de nieuwe pagina. En zullen gebruikers niet op een 404 terechtkomen, maar worden ze doorgestuurd naar de nieuwe pagina.