fbpx
 • Home
 • Amazon: gids om te starten
Samen een project starten?
 • Omzet verhogen door Amazon

  Je hebt vast van de lancering gehoord. Amazon heeft sinds 2020 de Nederlandse markt betreden. Amazon is een Amerikaans bedrijf en de grootste webwinkel ter wereld. Het is tevens het grootste bedrijf ter wereld. Alleen al in 2020 heeft het bedrijf een omzet gedraaid van maar liefst 386,1 miljard euro en het bedrijf maar groeien! Ter vergelijking, Bol.com heeft in 2020 een omzet mogen noteren van 4,3 miljard euro, welke een stijging is van 50 procent ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor het coronatijdperk. Iedere ondernemer kan hiervan zijn graantje meepikken. Ik laat je in deze blog weten hoe jij een aardig zakcentje kunt bijverdienen door verkoper te worden op Amazon.nl.

 • De stappen om met Amazon te starten

  Account aanmaken

  Allereerst zul je een Amazon verkopersaccount moeten aanmaken. Om te gaan verkopen in Nederland en Duitsland zul je een Amazon EU account moeten aanmaken. Hier heb je een aantal dingen voor nodig. Je zult eerst ingeschreven moeten staan in het handelsregister van Kamer van Koophandel. Bij deze inschrijving zul je een KVK-nummer en een BTW-nummer ontvangen, welke je nodig hebt voor het bedrijven van je (online) business én voor het aanvragen van een zakelijke rekening. 

  Zakelijke rekening openen

  Het is als ondernemer van groot belang om een zakelijke rekening aan te schaffen. Dit onderscheid allereerst je zakelijke financiën van je prive financiën, wat voor jezelf orde brengt. Een boekhouding zonder zakelijke rekening is een drama. Overigens is dit een vereiste van zowel Amazon als de belastingdienst, die op deze manier een duidelijker beeld hebben van beide financiën. 

  Zakelijke creditcard aanvragen

  Dit kan veelal bij je eigen bank. Zorg er voor dat je bank kiest die Engelse afschriften kan leveren, RaboBank is hier een goed voorbeeld van. Hier zul je van profiteren tijdens de boekhouding. Anders moet je achteraf de afschriften alsnog laten vertalen, wat je extra geld gaat kosten.

  Duits BTW nummer aanvragen

  Ookal wil je alleen in Nederland gaan verkopen, om te verkopen op Amazon.nl zul je ook een Duits BTW nummer moeten aanvragen. Amazon Nederland staat in principe nog in de ‘kinderschoenen’. In de beginperiode zullen alle pakketten worden aangeleverd vanuit de Duitse magazijnen(warehouse). Dit zal op den duur verplaatsen naar magazijnen in Nederland. Of je nu Duits spreekt of niet, middels Google spreekt het aanvragen van het Duitse BTW-nummer voor zich. 

  Zorg ervoor dat het adres en de naam van je bedrijf overeenkomen met wat er op de bankafschriften staat en wat ingevuld wordt bij Amazon. Als het goed is is dit het geval, aangezien je een zakelijke rekening hebt geopend en hier al de gegevens van je zaak staan genoteerd. Probeer dit ook netjes over te nemen in je verkoopaccount op Amazon.

 • Marktonderzoek

  Mocht je bovenstaand nauwkeurig stap voor stap hebben uitgevoerd, is de Amazon aanmelding rond. Nu ben je een verkoper op Amazon en kun je beginnen aan het Amazon marktonderzoek. Marktonderzoek is van groot belang omdat er veel verkopers actief zijn op Amazon. Veel van deze verkopers zijn grote bedrijven die in zeer korte tijd gaten in de markt weten te vullen. Je zult dus gericht en specifiek te werk moeten gaan om je plek/positite op de Amazon-markt weten te bemachtigen. Ik raad het gebruik van Amazon marktonderzoek ten alle tijden aan.

  Amazon marktonderzoek doe je veelal aan de hand van software die je helpen het aantal verkopen van bepaalde artikelen te ‘tracken’. Hiermee kun je dus het aantal bestellingen van een bepaald product van een bepaalde verkoper over een bepaalde tijd bekijken. Voorbeelden van deze software zij Viral-Launch, Junglescout & Helium10. 

 • Marktposititie

  Al met al komt het er op neer dat het potentiële product dat je gaat verkopen een relatief hoge vraag heeft en een laag aanbod. De verschuiving van Amazon naar Nederland is hierin een goede kans om aan te grijpen. Het aanbod van veel producten zal in de beginperiode nog laag zijn, evenals de vraag. De vraag zal binnen de kortste keren omhoog schieten omdat verwacht wordt dat Amazon ook in Nederland marktleider gaat worden. Simpelweg vanwege het businessmodel van Amazon en omwille van het feit dat zij veel te groot zijn om tegen te concurreren. 

  Mocht je er nu nog niet uitkomen, op Google en YouTube zijn een hele hoop goede en behulpzame bronnen te vinden die je specifiek uitleggen hoe je goede producten kan vinden of hoe je deze het best kunt vermarkten/verkopen. Geef het een kans, verdiep je in de materie en je zult zien dat je er een aardig (passief) inkomen uit kunt slaan. Succes!

  Hulp nodig?
 • Contact